Concert din muzică de Bach – roman al profunzimii psihologice

Romanul Concert din muzică de Bach al Hortensiei Papadat-Bengescu reface istoria unei familii ce aparține unei burhgezii moderne, pentru care principalul scop existențial este integrarea socială la un nivel superior. Astfel, după cum s-ar putea anticipa, parvenirea este tema principală a cărții.

Copertă roman Concert în muzică de Bach

Coperta primei ediții a romanului, anul 1927 (sursa: Wikipedia)

Continuă să citești

În categoria Literatură interbelică, Literatură română | Etichete , , , , , , | Lasă un comentariu

Ferma animalelor – mic manual de istorie a socialismului

Continuând seria distopiilor ce aparțin lui George Orwell, Ferma animalelor aduce în atenția cititorului o nouă lume. Această lume este una cu totul aparte. Societatea nouă se distinge prin faptul că ea este condusă de animale, mai precis, de porci. Publicată în anul 1945, Ferma animalelor reprezintă o alegorie a istoriei Rusiei de la începutul secolului al XX-lea.

George Orwell a afirmat că acesta ar fi romanul său „contra lui Stalin”. Opera descrie revoluția de la stările incipiente, rezultatul ei și, în cele din urmă, inutilitatea ei. De precizat este totuși că Orwell nu critică revoluția în sine ci pe cei ce o declanșează și scopurile pe care le urmăresc. Revoluția din cadrul fermei este  ineficientă fiindcă regimul precedent a fost înlocuit cu unul dacă nu asemănător, poate chiar mai rău. Astfel, putem trage paralele între romanul lui Orwell și revoluția bolșevică de la 1917.

Scenă din filmul „Ferma animalelor”(1954)

Scenă din filmul „Ferma animalelor” adaptat în anul 1954

Continuă să citești

În categoria Literatură engleză, Literatura secolului al XX-lea | Etichete , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Ronald Reng – „O viață prea scurtă: Tragedia lui Robert Enke”

Cartea lui Ronald Reng –  O viață prea scurtă: Tragedia lui Robert Enke este mai mult decât o poveste despre un sportiv. Titlul anunță intenția autorului de a-i redacta biografia fostului goalkeeper german Robert Enke, al cărui destin a fost dramatic – în ciuda unei cariere de succes în fotbal, măcinat de multiplele probleme personale, a cedat pe fond psihologic și la vârsta de doar 32 de ani a ales să-și pună capăt zilelor într-un mod tragic.

Robert Enke

Robert Enke

Continuă să citești

În categoria Literatură sportivă | Etichete , , , , , , | Lasă un comentariu

„Jurnalul fericirii” lui N. Steinhardt și literatura de sertar

Conceptul de literatură de sertar a apărut în critica literară românească după anul 1989. Literatura de sertar face referire la caracterul evaziv, subversiv al unor manuscrise care nu erau agreate de ideologia comunistă. Odată publicate, puteau pune în pericol profesia sau chiar viața autorului. Din acest tip de literatură face parte Jurnalul fericirii , de Nicolae Steinhardt. 

Nicolae Steinhardt fotografie

Nicolae Steinhardt

Continuă să citești

În categoria Diverse, Literatură postbelică, Literatură română | Etichete , , , , , , , | Lasă un comentariu

O poveste de succes – „Alex Ferguson: Autobiografia mea”

Alexander Chapman Ferguson. Un nume care în urmă cu trei decenii și jumătate le era cunoscut doar apropiaților săi și celor mai înfocați fani britanici. Un nume care însă, în 2018, stârnește emoții și aprecieri în rândul întregii suflări microbiste. Și nu doar! Vorbim despre cel ce este, în viziunea mea, cel mai de succes manager din istoria fotbalului mondial. Despre un om în fața căruia harul fotbalistic nu însemna absolut nimic dacă nu munceai și nu părăseai terenul de joc lipsit de orice resursă de energie. Un om care a impus respect și disciplină fiecărui jucător alături de care a colaborat. Cel pentru care apusul unei generații de fotbaliști de succes nu a existat decât la figurat. La propriu, însă, de fiecare dată când un nume mare dispărea din cadrul echipei, un altul avea să îi ia locul cu brio și să devină, în timp, la rândul său, legendă.

Fotografie Sir Alex Ferguson

Sir Alex Ferguson

Continuă să citești

În categoria Literatură sportivă | Etichete , , , , , , , , | Lasă un comentariu